“Akıllı Şehir”

“Akıllı şehir”, varlıkları ve kaynakları verimli bir şekilde yönetmek için kullanılan bilgileri sağlamak amacıyla çeşitli türde elektronik veri toplama sensörleri kullanan bir kentsel alandır. 

Akıllı şehir kavramı farklı kurumlar ve kişiler tarafından farklı şekillerde tanımlanabiliyor. Bununla birlikte akıllı şehir nedir anlamak için yapılabilecek en doğru tanım şu olacaktır: Katılımcılığı ve girişimciliği teşvik eden, temiz ve estetik bir çevrede çağdaş bir yaşamın kültürel etkinliklerle bütünleştiği bir şehir. 

Teknoloji dünyadaki tüm şehirlerin “akıllı” sıfatını alması için yeterli olacak şekilde hızla ilerliyor olsa da akıllı şehir girişimleri yapılamıyor. Akıllı şehir tanımından anlaşılacağı üzere akıllı şehirlerin en önemli olgusu olarak toplum öne çıkıyor. Akıllı kentlerin sürdürülebilir ve etkin olabilmesi için akıllı altyapılar ve ağ güvenliliğinin sağlanması gibi unsurların yanı sıra toplumun yenilikleri desteklemesi gerekiyor. 

Araştırmalara göre akıllı şehir sayısının, 2025’e kadar 26’ya ulaşması bekleniyor. Bilimadamlarının tahminine göre, akıllı şehir teknolojisi harcamalarının 2019’da 96 milyar ABD dolarından 2025 yılına kadar 327 milyar ABD dolarına ulaşması bekleniyor. 

Akıllı otopark, akıllı sağlık hizmetleri, akıllı tarım, akıllı ulaşım, akıllı devlet, akıllı enerji ya da benzerlerini konuşmak yerine aşağıdaki hedeflerden birine veya daha fazlasına ulaşmak için akıllı şehir girişimlerinin nasıl başlatıldığına bakılabilir:

Akıllı Şehirlerde Hizmetlerin verimliliği – kamu kaynaklarının kullanımını optimize etmek ve yüksek düzeyde vatandaş hizmeti sağlamak. 

Akıllı Şehirlerde Sürdürülebilirlik – çevresel etkiye büyük önem vererek şehri büyütmek ve geliştirmek. 

Akıllı Şehirlerde Hareket kabiliyeti – vatandaşlar, çalışanlar ve turistlerin şehirde yürüyerek, bisikletle, araçla veya toplu taşımayla (ulaşım araçlarından bağımsız olarak) hareket etmelerini kolaylaştırmak. 

Akıllı Şehirlerde Emniyet ve güvenlik – gündelik yaşamda ve özel etkinliklerde kamu güvenliğini arttırmanın yanı sıra acil durumlar ve felaketlere karşı en iyi şekilde hazırlanmak. 

Akıllı Şehirlerde Ekonomik büyüme – işletmeleri, yatırımcıları, vatandaşları ve turistleri çekmek. 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, daha önce ABD Ticaret ve Kalkınma Ajansı (USTDA) iş birliğinde hayata geçirilen “Gaziantep Akıllı Şehir Master Planı Protokolü” ile Kore Arazi, Altyapı Ulaştırma Bakanlığı (MOLIT) “K-City Network, Global Akıllı Şehirler İş birliği Programı” kapsamında aldığı 1 milyon dolarlık hibe desteğiyle, kenti Akıllı Şehirler ağında üst seviyelere taşıyacak.

Destek kapsamında, dünyaca ünlü teknik firmalardan danışmanlık hizmeti alınacak. Çözüm geliştirme projelerinin konuşulacağı iş birliği programlarında; amaç, yönetim, ulaşım, halk sağlığı, refah, çevre, enerji, su kaynakları yönetimi, güvenlik, eğitim ve kültür alanlarında kentsel hizmetleri geliştirecek akıllı yol haritaları belirlenecek. Akıllı Şehirler projesi konusunda Büyükşehir Belediyesi’ne rehberlik edilecek.

Leave a Reply

Your email address will not be published.