“Belediyeler Birliği Başkanı” Fatma Şahin

BÜYÜKŞEHİR, 14 BİN KONUT PROJESİ İÇİN KOLLARI SIVADI

Sanayi şehri Gaziantep’in yoğun göç nedeniyle artan konut ihtiyacını karşılamak amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 14 bin konut projesi devreye sokuldu. Kentsel tasarımı tamamlanan proje çerçevesinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Toplu Konut İdaresi ve Özel Sektör iş birliğinde, Kuzeyşehir’de 10 bin 400, Güneyşehir 2 bin 850 ve Kızılhisar bölgesinde 750 adet yeni konut yapılacağı açıklandı. İlk etapta Kuzeyşehir’e ve Güneyşehir’e 300 konut, Kızılhisar bölgesine de 340 konut yapılacak. Şehir genelinde çalışan işçi, memur ya da emekli vatandaşlar uygun ödeme koşullarıyla ev sahibi olacak.  Gelir-gider tablosuna göre ödeme planının hazırlanacağı projede, en geç 15 Eylül’de ön talepler toplanmaya başlanacak.

TÜRKİYE’NİN İLK ŞAMPİYON BELEDİYE BAŞKANI FATMA ŞAHİN OLDU

İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) tarafından dünya toplumlarında yaşanan sosyal ve ekonomik eşitsizliklerin yerel yönetimler düzeyinde çözüme kavuşturulması amacıyla 2016 yılında kurulan OECD Kapsayıcı Büyüme İçin Şampiyon Belediye Başkanları Koalisyonu’na Türkiye’den ilk defa Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin dahil oldu. 

Ankara’da organize edilen resepsiyonun protokol konuşmalarında Gaziantep’te iz bırakan projelere ve sosyal faaliyetlere methiyeler dizilirken, Başkan Fatma Şahin’in Türkiye’de örnek teşkil eden yerel belediyecilik anlayışının, OECD’nin davetiyle yurt sınırlarını aşarak dünya şehirlerine rol model olacağının altı çizildi. 

Koalisyon Başkan Şahin’e dünyanın birçok önemli şehirlerinin başkanlarıyla iletişim olanağı sunarken, OECD’nin 280 büyükşehir hakkında bilgilerin bulunduğu veri havuzuna erişim, kentlerinin kapsayıcı büyüme politikaları gündemlerinin geliştirilmesi amacıyla OECD ile politika diyaloğu, kurum personelleri için dünya geneli yapılan uygulamalardan yararlanabilmesi için toplantı imkânları sunuyor.

ŞAHİN: “GİDECEK ÇOK YOLUMUZ, VARACAK ÇOK HEDEFİMİZ VAR” 

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Ankara’da düzenlenen resepsiyondaki konuşmasında: “ Sürdürülebilir bir dünya için ekonomi kadar insani bakış da önem arz ediyor. Eğer bu dünya bir buçuk derece daha ısınırsa torunlarımıza bırakacak bir dünya kalmayacak. Çevresel bakış da şart. Ekosistemin devamını sürdürülebilir kılmak için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak İmar Master Planı, Ulaşım Master Planı ile birlikte İklim Master Planı da yaptık. Şehrin toprağını, suyunu ve havasını koruyabilmek için olağanüstü gayret gösterdik. Yenilikçi, katılımcı, kapsayıcı herkesi içerisinde bulunduran bir anlayışla yolumuza devam ediyoruz. OECD’nin bakışını yerine getiren bir şehir niteliğine kavuştuk. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak Bilişim A.Ş.’yi, Enerji A.Ş.’yi kurduk. Yenilenebilir enerjimizi elde ettik. Temiz su, temiz hava için büyük gayret gösteriyoruz. İşte onun için böyle bir günde bizim yanımızda olan herkese teşekkür ediyoruz. Keza bunun yanı sıra Japonlarla afet problemini çalıştık. Birlikte JICA’dan büyük destekler aldık. İyiler ve kötüler dünyasında iyiler şampiyon olana kadar yaşatanlar ve öldürenler dünyasında yaşatanlar şampiyon olana kadar gidecek çok yolumuz, varacak çok hedefimiz var” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN ŞAHİN PARİS’TE ŞAMPİYON BAŞKANLAR TOPLANTISINA İLK KEZ KATILDI

Başkan Fatma Şahin, “OECD Champion Mayors” haftası etkinliği kapsamında gittiği Paris’te, OECD Kapsayıcı Büyüme İçin Şampiyon Belediye Başkanları Koalisyonu’nun bu yıl 5’incisi düzenlenen toplantısına katıldı. 

Katıldığı ilk toplantıda konuşan ve soruları yanıtlayan TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, pandemide yapılan faaliyetler, akıllı şehircilik, eğitim ve gençler için yapılan çalışmaları diğer üye belediye başkanlarına aktardı. E-belediyecilik sistemleri, Benim Şehrim, GİKOM, gençlerin isteklerine yönelik yapılan yatırımlar hakkında bilgi verdi. Toplantıda gençlik ve teknolojik altyapı vurgusu yapan Şahin, “Akıllı Şehirler kapsamında şehirde vücut bulan alt yapıyla birlikte gençlerimizin istediği şekilde uygulamalarımızı çeşitlendirdik” diyerek projeleri yönlendirirken hassasiyetleri vurguladı.

GAZİANTEP’TE KURAKLIK ENDİŞESİ TARİH OLDU

Düzbağ İçme suyu isale hattı açıldı. Artık Gaziantep kaliteli ve temiz içme suyunu projenin geri kalan etaplarının da tamamlanması ile birlikte, 2050 yılına kadar teminat altına alabilecek. Dünyanın kuraklık planı içinde olduğu bu dönemde bu Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük projelerinden biri olarak göz dolduruyor.  Düzbağ projesi ile Gaziantep’e kesintisiz su temini sağlamak için toplam uzunluğu 144 kilometreyi bulan isale, iletim ve dağıtım hattı ile regülatör tamamlanarak kullanıma hazır hale getirildi, kentin acil içme ve kullanma suyu sorunu çözüldü. Döşenen 2,6 metre çaplı borular Türkiye’de içme suyu amaçlı kullanılan en büyük boru çaplarından birisi olup ayrıca proje kapsamında 3 bin 600 metre uzunluğunda 5,6 metre çapında tünel açıldı. Düzbağ İsale Hattı’nın inşaatı 07 Şubat 2017 tarihinde başlarken Temmuz 2019 tarihinde de faaliyete hazır hale getirildi. Böylelikle projenin 1’inci aşamasında Gaziantep yeterli, kaliteli, uygun maliyetli suya kavuştu. Projeye dönük harcama tutarı 1 milyar 500 milyon Türk lirasıdır. Projesi sayesinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi suya yüzde 27 indirim yaparak, 30 büyükşehir içinde su fiyatlarında ilk üçte yer alan kentin 14’üncü sıraya gerilemesini sağladı. Projenin diğer iki aşamasının da tamamlanmasıyla kentin 2050 yılına kadarki içme ve kullanma suyu ihtiyacı çözülmüş olacak. 

YERLİ VE MİLLİ TREN KENT ULAŞIMINI KÖKTEN DEĞİŞTİRECEK

Şehir içi trafiğini rahatlatmak amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve TCDD arasında yapılan protokol çerçevesinde yapımına başlanan Gaziray, kent merkezini, 6 adet Organize Sanayi Bölgesini ve küçük sanayi bölgelerini birbirine bağlayacak. 16 istasyondan oluşacak, 1,2 milyar TL bütçeli dev yatırımla, mevcut 25 kilometrelik banliyo hattı yenilenecek, kara tren Gaziray’a dönüştürülecek. İlk etapta günlük 200 bin yolcu taşıması hedefleyen Gaziray, kentin trafik yükünü alacak. Gaziantep’in ulaşımını büyük oranda rahatlatacak ve kentin metropol kimliğine yenilik kazandıracak GAZİRAY Projesi’nde hizmet verecek yerli ve milli 32 araçlık 8 tren seti yıl sonunda Gaziantep’te olacak. 

GAZİANTEP SANAYİSİNDE BİRLİKTEN GÜÇ DOĞACAK

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in 31 Mart 2019 Mahalli Seçimleri öncesinde açıkladığı Büyükşehir Sanayi ve Endüstri Merkezi (BÜSEM) Projesi’nde inşaat çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Çarpık kentleşmenin önüne geçerek, dağınık vaziyette üretim yapmak zorunda kalan bazı sektörleri, bir çatı altında toplamayı amaçlayan merkezin hayata geçirilmesi için yoğun bir tempoyla çalışan Fen İşleri Daire Başkanlığı, kent merkezinden BÜSEM’i birbirine bağlayacak yeni yolların yapımını sürdürürken projede 24 kilometrelik yol çalışmasını tamamlandı. 1,8 milyon metreküp dolgu ve 500 bin metreküp yarma çalışması gerçekleştirdi. 

VADİ ALLEBEN’DE KENT SAKİNLERİ HUZURU DA EĞLENCEYİ DE DOLU DOLU YAŞAYACAK!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Allaben Göleti bölgesinde 270 bin metrekarelik alana eşsiz bir park alanı kazandırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Projeyle, farklı bitki türlerinin bir arada bulunduğu ülke bahçeleri, survivor parkurları, okçulukla paintball alanı ve çok amaçlı spor sahaları Vadi Alleben Park Yeşil ve Sosyal Donatı Alanı’nda ziyaretçilere keyif dolu anlar yaşatacak. 

İnsan odaklı projeleriyle adından sıkça söz ettiren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Şahinbey İlçesi’ne bağlı Yamaçtepe Mahallesi’nde 270 bin metrekarelik alanda huzuru ve eğlenceyi bir arada sunduğu Vadi Alleben Park ve Sosyal Alanı Çevre Düzenleme Projesi’yle ziyaretçilerini ağırlamayı sabırsızlıkla bekliyor.

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN TÜRKİYE’YE VE DÜNYAYA ÖRNEK

Türkiye’nin ilk “Uygulamalı Çocuk Kütüphanelerini” kuran Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, bu alandaki ağını giderek genişletiyor. SANKO Park AVM iş birliğinde Büyükşehir Belediyesi tarafından Gaziantep Valiliği’nin destekleriyle kurulan SANKO Park AVM Mehmet Akif Ersoy Çocuk Kütüphanesi, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Çocuklara eğlenerek okuma alışkanlığı kazandıracak, nitelikli boş zamanlarını verimli hale getirecek çocuk kütüphanesi, uzman kütüphaneciler tarafından incelendi ve envantere dahil edilen kitaplar beğeniyle karşılandı. Böylelikle kütüphanede çocukların yaşlarına, psikolojik ve bilişsel durumlarına, duyusal, duygusal ve kişisel gelişimlerine uygun olarak seçilmiş 12 bin kitap daha kentin arşivinde yerini aldı. Açılışta konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Büyükşehir Belediyesi olarak yine bir ilke imza attıklarını ifade ederek, “AVM’de ilk çocuk kütüphanemizi açtık. Türkiye’ye, bütün dünyaya örnek olduk” dedi.

GAZİANTEP MODELİ’YLE ŞEHİRDEKİ 180 ORMAN KÖYÜNE YANGIN TEHLİKESİNE KARŞI MALZEME YARDIMI!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Valiliği ve Gaziantep Orman İşletme Müdürlüğü iş birliğinde olası bir yangın tehlikesinde kullanılmak üzere Gaziantep’e bağlı 180 orman köyüne malzeme yardımı yapılması amacıyla protokol imza töreni düzenlendi. Törende konuşan Başkan Fatma Şahin, orman köylerinde konaklayan vatandaşlara yapılacak malzeme desteği sayesinde yangına çok hızlı bir şekilde müdahalenin yapılabileceğini belirtirken yangında ilk müdahale eğitimiyle de vatandaşın yangın olaylarına karşı tecrübe kazanacağını söyledi.

100’ÜNCÜ YILDA 27 MİLYON FİDAN 

“Yeşil Şehirler Huzurlu Nesiller” projesi ile ilerleyen ve kurtuluşun 100’üncü yılında 27 milyon hedefi ile akıllarda kalan Gaziantep’in vizyon projesi devam ediyor. Gaziantep’e yeşil şehir imzasını atmak adına başlatılan Yeşil Antep Projesi ile 27 milyon fidan toprakla buluşacak. Kişi başına düşen yeşil alanın arttırılarak, karbondioksit salınımını azaltmayı hedefleyen proje ile şehirdeki yenilenebilir enerji çalışmalarına da katkı sağlanması planlanıyor. 

TARIM DESTEKLERİ GAZİANTEP EKONOMİSİNE YENİ KAN GETİRECEK 

Gaziantep Tarım alanlarında ve Gastronomi ile Tarımsal Eğitim Merkezinde; gelir getirici sertifikalı sebze fidelerinin dikimi ile üretimin arttırmak, yaygınlaştırmak, halkın refah seviyesinin yükseltmek ve kırsaldan kente göçleri azaltmak amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Valiliği ve Gaziantep İl Tarım Müdürlüğü iş birliğinde “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sertifikalı Sebze Fide Dağıtımı Protokolü” imzalandı. Protokol kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından sertifikalı 4 milyon 300 bin adet Maraş Biberi, 1 milyon adet Antep Acı Dolma Biberi, 1 milyon adet Antep Dolma Patlıcan, 125 bin adet Oturak Domates ve 75 bin adet Sof Yerli Oturak Domates fidesi dağıtılacak.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK CAM TERASI GAZİANTEP’TE OLACAK

Gaziantep’in doğa, tarih ve inanç turizmi açısından 5 antik kent arasında önemli bir cazibe merkezi olan Rumkale’de Gaziantep Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ortaklığında Türkiye’nin en büyük cam terası projesinin yapımına başlandı. Rumkale’yi tam cepheden görecek olan cam teras, ziyaretçilerine görsel bir keyif sunarken aynı zamanda bölgenin ev sahipliği yaptığı tarihsel yapısı daha da görünür kılınacak. Ülke çapında diğer örneklerine nazaran 12 bin 441 metrekarelik daha geniş bir alana kurulacak projenin içeriğinin 327 metrekaresini cam teras oluştururken bunun yanında 225 metrekarede tek katlı restoran, bilet satış gişesi, 7 adet 25 metrekare büyüklüğünde yöresel ürün satış üniteleri, 60 binek araç, 9 adet otobüs ve minibüs olmak üzere 69 araç kapasiteli otopark ve mescit bulunacak. 

FARM NETWORK İLE TARIMIN KALBİ GAZİANTEP’TE ATTI

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’nda Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Gaziantep’te sürdürülebilir gıda ve biyoçeşitlilik ele alındı. Tarım sektörü içerisinde yer alan 60’dan fazla butik üretici, uluslararası gıda firmaları ile marketler, e-ticaret şirketleri, şefler ve Gazi şehirde bulunan tarım paydaşlarının katıldığı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve GAGEV tarafından yürütülen Uluslararası Sürdürülebilir Gıda, Butik Tarım ve Biyoçeşitlilik Kongresi ve Gezisi “Farm Network” platformunda yapılan paneller, gezilerle tarımla uğraşan insanlara butik tarım, tohum ve sürdürülebilir gıda ile ilgili uzman kişilerle görüş alışverişi yapma, bilgi akışı imkânı sağladı. Oluşturulan iletişim kanalları sayesinde butik üreticilerin uluslararası zincir marketlerle hangi standartlarda çalışmaları gerektiği ve neler yapılacağı hakkında bilinçlendirilmesine yardım etti. 

DOĞA TUTKUNLARINA YENİ BİR KEŞİF ROTASI GAZİANTEP’TE

Keşfedilmemiş saklı cennet olarak nitelendirilen, doğal yapısı ve tarihi ile dikkatleri üzerine çeken Araban İlçesi’ne bağlı Habeş Kanyonu, yürüyüş ve tırmanış imkânlarıyla dağcılık tutkunlarının ilgisini çekiyor. Kanyonun doğa severlerin gezi rotasına eklenmesi için Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in talimatları ile çalışmalara başlandı. Kamp ve karavan tutkunların da dikkatini çekecek olan rota boyunca eşine az rastlanır bir doğa keşfine çıkılabiliyor.  

Leave a Reply

Your email address will not be published.