Küsgetli Kadayıfcı Ali Usta olarak Tatlı sektörü içerisinde sürekli kendimizi yenileyerek müşterilerimize her zaman daha kaliteli hizmet verme çabası içindedir.
Küsgetli Kadayıfcı Ali Usta olarak ilk amacımız severek ve büyük bir heyecanla yaptığımız işimiz ve ürettiğimiz tatlar ile müşterilerimizin memnun olmalarını sağlamaktır.
Sektöründe lider bir firma olmayı hedefleyen firmamız, müşterilerine yenilikçi, dürüst ve kaliteli hizmet vermeyi ilke edinmiştir. Bizlerin başarılı olmasındaki en büyük pay siz değerli müşterilerimize aittir.
YYD: Merhaba, Ali Usta size nasıl hitap etmeliyim? Küsgetli Ali Usta olarak mı yoksa Meşhur Kadayıfçı Ali Usta olarak mı?
İstediğiniz şekilde hitap edebilirsiniz, ikisi de benim.
YYD: Ali Usta mesleğe nasıl başladınız?
Ben baklava ustası olarak yetiştim. Mesleği Rahmetli Orhan Güllüoğlu’nun yanında öğrendim. Sadece baklava değil tüm tatlılarda ustalığım bulunmaktadır. Kendi dükkanımı açmaya karar verdiğimde baklava konusunda çok fazla rekabet olduğunu gördüm ve kadayıfçı dükkanı olarak çalışmaya başladım. İlk dükkanımı Küsget Sanayi Sitesinde açtım. Amacım sanayi sitesinde çalışan esnafa hizmet vermekti, ama kadayıfım öyle sevildi ki insanlar sanayi sitesine kadayıf yemek için gelmeye başladılar. Daha sonra Başpınar ve İbrahimli şubelerini açtım.
YYD: Meşhur Ali Usta ürünlerinizi tattığım için soruyorum? Bu lezzetin sırrı nedir?
Tüm meslek sırlarımı size vermemi beklemeyin. Ama bazılarını sizinle paylaşabilirim. Öncelikle kaliteli malzeme. Bu olmazsa ne kadar usta olursanız olun çıkan ürün üst kalite olmaz. Antep fıstığının en kalitelisini kullanıyoruz ve kullandığımız un bizim için özel bir formül ile üretiliyor. Tüm bunlar yılların ustalığı ile birleştiğinde Meşhur Kadayıfçı Ali Usta oluyorsunuz.
YYD: Efendim bir usta nasıl yetişiyor, bu tatların sırlarını aktarabileceğiniz ustalar yetiştiriyor musunuz?
İyi bir usta çok zor yetişiyor. Çünkü ustanın yetişmesi uzun yıllar alıyor. Ustalık yolculuğu çıraklıktan başlar. Sonra Kalfa olursunuz ve yıllar sonra usta olunur. Kalfalık ve ustalıkta yoğuruculuk, oklavacılık, fırın ve şerbet aşamaları geçilir. Bu sebeple 15-16 gibi yaşlarda bu yolculuğa başlayan birisi 40lı yaşlarda usta olabilir. Bu sebeple artık bir usta yetiştirmek neredeyse imkansız gibi.
Ben mümkün olduğunca az makine kullanıyorum. Bazı rakiplerim hazır şerbet kullanıyor, bu bizim meslekte iyi netice vermez. Şerbet için %100 şeker kullanıyorum ve şerbetin ısısını elimle ayarlarım. Hava ve ortam sıcaklığına göre formül değiştirebilirim.
Yılların deneyimi ile yarattığım reçetelerimi aileden olanlarla paylaşıyorum.
YYD: Efendim baldız katmerini siz yarattınız, bizimle hikayesini paylaşabilir misiniz?
Evet, bu isim bana ait. Antep dışında bir müşterim için katmer üretiyorduk. Zaman içinde kullandığımız malzemelerin fiyatı arttı ama biz eski bir müşterimiz olduğu için fiyatlarımızı uzun süre artırmadık. Artık zarar etmeye başlayınca müşterime fiyatımızı artırmak zorunda olduğumuzu söyledim. Müşterimiz şöyle bir teklifte bulundu “fiyatını artırma bunun yerine içindeki malzemeleri azalt”. Kendi isteği üzerine, sadece bu müşterimize özel az malzemeli katmer üretmeye başladık ve ticaretimiz uzun yıllar sürdü. Bir gün sürpriz bir şekilde bizi ziyarete geldi ve ben kendisine dükkanda sattığımız katmeri sundum. Tadına bakınca bunun nasıl bu kadar lezzetli olduğunu sordu? Ben de kendisine bugün baldızımın ziyarete geldiğine ve kendisine özel bir katmer ürettiğimi söyledim. Bunun üzerine müşterim hem her zamanki siparişinden hem de “Baldız Katmeri” nden sipariş vermeye başladı. Bu ismi çok sevdik ve biz de ürünümüzün adını baldız katmeri olarak değiştirdik. Şimdi Baldız Katmeri ismini bizden başka kullananlar da görüyoruz.
YYD: Efendim, baklavanın nasıl yenmesi gerektiği konusunda son yıllarda farklı öneriler bulunmakta. En popüler öneri ters çevrilip yenmesi, sizin bu konuda bir öneriniz var mı?
Genel kanaat ters çevrilip yenmesi konusunda, ben de buna katılıyorum ama bir şey eklemem gerekiyor. Bu sadece baklava için geçerli değil, eğer doğru malzemeler ile üretilmiş bir tatlı ise nasıl yerseniz farketmez, enfestir. Eğer mısır şurubu, üçüncü sınıf un ve benzerleri gibi kalitesiz malzemeler ile üretilmişse nasıl çevirirseniz çevirin bir şeye benzemeyecektir.
YYD: Pandemi süreci işlerinizi nasıl etkiliyor?
Bu süreç bizim için çok zorluydu. Hiç bir çalışanımı kaybetmemek için gayret gösterdim ve başardım. İlk başlarda satışlarda yaklaşık %40lık bir düşüş yaşadık. Sonra ailem ile bir araya gelip bu süreci en az hasarla atlatabilmek için çözümler düşündük. Uzun yıllardır önemini bildiğimiz ama fırsat bulup başarılı bir şekilde oluşturamadığımız e-ticaret sitesi üzerinde çalışmaya başladık. Sonuç olarak istediğimiz profesyonellikte sitemizi oluşturduk.
YYD: e-Ticaret siteniz satışlarınızı nasıl etkiledi?
İlk başlarda yavaş başladı ama aynı ilk dükkanımızı açtığımız Küsget’de olduğu gibi her gelen bir daha geldi ve sonra kalıcı müşterimiz oldu. Ürünlerimiz çok kaliteli, bu sebeple yurtdışından da siparişler alıyoruz. İngiltere, Amerika ve Hollanda’dan sürekli müşterilerimiz bulunmakta. Bunlar önde gelen yurtdışı müşterilerimiz. Bunlar dışında Hindistan ve bazı ortadoğu ülkelerine de ürünlerimizi gönderiyoruz.
YYD: Gaziantep dışında hiç şubeniz yok, başka illere şube açacak mısınız?
Ben Antep’i çok seviyorum ve ayrılmam. İstanbul’a şube açmak gibi bir planım var bunun için ailemden gençlerin biraz daha ustalaşması ve yetişmesi gerekiyor.
YYD: Ali Usta, bizim gibi usta olmayanlar için iyi baklavanın nasıl anlaşılacağı konusunda ipuçları verebilir misiniz?
Taklit ürün üretenler her geçen gün görselliği daha da iyi hazırladıkları için ilk görüşte anlamak zorlaşıyor ama tadına bakınca aradaki farkı hemen anlayabilirsiniz. Taklit ürünlerin genzinizi yakan keskin bir aroması olur. Yedikten bir süre sonra da midenizi yakar. Görsel olarak da şunu söyleyebilirim, kalitesiz ürünler çok parlak oluyorlar.
YYD: Ali Usta, çok çalışkan birisiniz, enerjinizin sırrı nedir?
Tek cümle ile özetleyebilirim: “Meslek Sevgisi.”
Leave a Reply