YYD: Fatih Bey biyografinizde yazanlara ek olarak bize hangi bilgileri vermek istersiniz?
Lisans Eğitimimi Amerika’da tamamladıktan sonra bir süre Amerika’da çalıştım. Daha sonra Gaziantep’e dönüp aile şirketimizin başına geçtim. 1975 yılında Fedaioğlu Un Fabrikası ilk adımlarını günlük 35 ton kapasiteyle atmaya başladı. Kurucumuz Merhum Veli Fedaioğlu’dur. Kuruluş amacı yapılan işe saygı olan işletmemiz, bu gün 210 tonluk bir kapasiteye ulaşmıştır.
YYD: Efendim Müsiad tüm Türkiye’de tanınan bir kurum, üyelerinin hepsi ülkemizin önde gelen iş adamları? Dergimizin ilk sayısı olduğu için bizlere biraz müsiad hakkında bilgi verebilir miniz?
Müsiad, dünyada saygın bir Türkiye hayaliyle yola çıkan hassasiyet sahibi iş adamlarının, 9 Mayıs 1990 tarihinde İstanbul’da kurdukları bir “İş Adamları Derneği”dir. İş dünyasına olduğu kadar toplumun diğer kesimleri için de örnek bir eğitim, rehberlik, danışmanlık merkezi haline gelen, uygulama ve çalışmalarını profesyonel düşünce zeminine oturtan, entelektüel birikimini paylaşıma açan, “kamu yararına dernek” statüsüne sahip güçlü bir “Sivil Toplum Kuruluşu”dur.
MÜSİAD’ın misyonu; ulusal ve uluslararası düzeyde bağımsız ve bağlantısız hareket eden bir iş adamları derneği olarak, önceden belirlenen ilke ve değerleri paylaşan üye sayısını artırmak, üyeleri arasındaki dayanışmayı geliştirmek ve kendi içinde sağladığı bu birlik ve beraberlik ruhuyla ülkemizin maddi ve manevi yönden gelişmesine katkıda bulunmaktır.
YYD: Fatih Bey, Müsiad’ın üye sayısı kaçtır.
MÜSİAD’ın üye sayısı 11 000 aşmıştır. 60 000 civarı de üye işyeri bulunmaktadır. Sadece Türkiye’de değil 95 ülkede şubelerimiz bulunmaktadır. Toplam 225 şubemiz vardır. Bu sayılar her geçen gün artmaktadır
YYD: Biraz da MÜSİAD’ın neler yaptığı hakkında bilgi verebilir misiniz?
MÜSİAD bir iş adamları platformudur. İş adamlarımızın yurt içi ve yurt dışında aktif olarak buluşmasını ve iletişim halinde olmasını sağlarız. Pandemi döneminde bile 900 toplantı, 18 uluslararası ve 139 şehirler arası programlar yapıldı.
YYD: Pandeminin MÜSİAD çalışmalarına etkisi oldu mu?
Oldu elbette, bir yıl hatta bir yılı aşkın bir süre tüm toplantılarımız online olarak yapıldı. Kurullar toplanamadı ve geziler düzenlenemedi. Biraz önce bahsettiğim organizasyonları tamamı bilim kurulunun yasakları azaltması ve kaldırması sonrası gerçekleşti. Pandemi başladıktan kısa bir süre sonra “Corona Kriz Merkezi”ni kurduk ve zor durumda olan üyelerimize can suyu olduk.
YYD: Fatih Bey, MÜSİAD’ın gelecek vizyonu konusunda bilgi verebilir miziniz?
26. Olağan Kurulumuzda bu konu ile ilgili detaylı bilgiler verildi. Tarım Bakanlığı ile beraber “Akıllı Tarım Kentler” projesi üzerinde çalışmaya başladık. Ayrıca yine tarımla ilgili olarak MÜSİAD’ın Kırsal Kalkınma Komitesi 500 sayfalık çok detaylı bir rapor hazırladı. MÜSİAD kadın kolları ile kadın kooperatiflerine destek vereceğiz. Dahası da var ama bu kadar yeterli sanırım.
YYD: Efendim son zamanlarda ülkemizde önce yangın sonra da sel felaketleri yaşandı, MÜSİAD bu felaketlerde ne yaptı?
MÜSİAD bir iş adamları platformu olmasının yanı sıra bu tür afetlerde hep öncü olarak yardıma koşmuştur. Sel felaketinde hem merkezimiz hem de şubelerimiz ayrı ayrı ilk yardıma koşanlar arasındadır. Orman yangınlarında da MÜSİAD ön saflardaydı. Yangın bölgelerine ihtiyaç malzemelerini hızla ulaştırdık ve yangın sonrası fidan dikim kampanyaları düzenledik ve düzenliyoruz. Ayrıca bölgelerdeki orman vakıflarına bağışlarda bulunuyoruz.
YYD: Spor konusunda MÜSİAD neler yapıyor?
Bu sene Tokyo Olimpiyatlarında ülkemizi temsil eden iki sporcumuzu da destekledik. Ampute basketbol, futbol ve bisiklet takımlarına destek veriyoruz. Görme engelli sporcularımıza olanaklar sağlıyoruz. Antepimize yapılan yeni spor tesisinde de MÜSİAD hep öncü olmuştur.
YYD: MÜSİAD’ın bu kadar aktif olduğunu bilmiyordum. Sosyal sorumluluk projeleriniz hakkında da bilgi verebilir misiniz?
MÜSİAD, “Zimem Defteri” uygulamasıyla zor durumda olanlara yardım ediyor ve bu uygulamayı özel kılan noktalardan biri, “sağ elin verdiğini sol el görmeyecek” hadisine sadakatle, borçlu ile borcu ödeyen kişinin birbirlerini görmemeleri, bilmemeleri oluyor.
Afrika El Sanatları ve Kültür Evi projesi, 25 Mayıs 2016’da Sn. Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Afrika kıtasının sosyal kalkınma çabalarına katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilmiştir.
Bağlarbaşı Perakende Pazarlama Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin MÜSİAD’a devredilmesiyle birlikte MÜSİAD Perakende Sektör Kurulu, okulun müfredat sisteminin geleceğin şartlarına göre revize edilmesi için proje okul olmasına yönelik çalışmalara başladı.
YYD: Fatih Bey, eğitim konusu geleceğimiz için çok önemli, bu konudaki düşüncelerinizi de paylaşabilir miniz?
Teknik eleman alanında sıkıntı var. İş başvurusunda bulunan elektrik teknisyenleri şemaları veya teknik planları okumayı bilmiyorlar. İyi teknisyenler bulmakta zorlanıyoruz. Bunun çözümü için meslek liselerinin artırılması ve bu liselerin desteklenmesi gerekmektedir. Biraz önce bahsettiğim Bağlarbaşı Teknik Anadolu Lisesi bu konuda çözüme yönelik iyi bir örnektir.
YYD: Fatih Bey, keyifli sohbet için teşekkür ederim; sizin eklemek istediğiniz bir konu var mı?
MÜSİAD hakkında daha çok söylenecek şey var ama zaman yeterli olmayacaktır. Bu sebeple ana başlıklarından bahsedeceğim. EXPO fuarından bahsedemedik, üyelerimiz arasında ülkemizin savunması için sistemler üreten firmalar bulunmaktadır. MÜSİAD teknolojiyi iyi kullanan bir kurumdur bu sebeple okuyucularınıza MÜSİAD ile ilgili yenilikler ve haberler için web sitemizi takip etmelerini tavsiye ederim.
Leave a Reply